Sunday 20 January 2008

...mare actor...

Mare actor, n-am ce sa spun. Diverse premii la festivale... diverse. In culise. Mare lansare de piesa. Sfarsitul piesei. Dupa prima runda de aplauze. Se aude in fundal cum publicul urla, aplauda, ovationeaza... toti asteapta reintrarea pe scena a celui mai bun actor al momentului, considerat sex symbol bla bla....

Arata imbatranit, barba "nerasa de 3 zile"... asa-i moda. Camasa alba cu guler desfacut... transpirat, cu fata ridata si tabacita de soare si de vant contrastand puternic cu ochii de culoare oceanului furtunos, pe cat de puternici si misteriosi la prima vedere, pe atat de tristi... Erau guri ce spuneau ca ochii lui "trimit strangeri de inima". Se spunea chiar ca daca si-ar dorii, cu ochii aceia ar putea sa le provoace, admiratoarelor, cel putin un infarct.

Isi intoarse ochii de la oglinda, privind in gol si intinse mana dupa sticla de whisky american. "Mereu inainte... uneori si dupa." asta era mottoul lui.

Cand urca pe scena. In culise folosea o sticla mica, de 250 sau 330 ml. Ii placea s-o sparga de perete cand se golea. Nu mai era de mult ceva nou si nimeni nu se mai speria ba chiar devenise banal si de cand intindea mana dupa sticla, ceilalti eliberau un colt al incaperii chiar fara sa-si dea seama. Doar ca in seara asta, pe canapeaua de colt ce se eliberase, ramasese o pustoaica de vreo 12-20 ani... ar fi putut avea oricat. Frumusica foc, fara "tzoale" la moda, ne-machiata, cu ochii mari a mirare privind la el ce ramasese cu mana in aer gata sa dea cu sticla de perete.

A avut o strangere de inima la vederea ei si a ramas blocat cateva momente in care parca si ceilalti tacusera si chiar si publicul, iar linistea parca accentua tensiunea momentului dar a pus-o pe seama faptului ca fusese foarte aproape de a o lovi cu sticla, fara sa vrea. Se simtea incordat, broboane de sudoar incepusera sa se formeze pe la tample si pe frunte, inima-i batea cu putere..... cata frumusete si cat calm in ochii ei... si cat de incitant si sincer... si nu-si pleaca privirea, e curajoasa. In timp ce-si indrepta spatele, ii facu semn cu degetul sa se apropie, iar ea se ridica usor si fara graba se opri in fata lui privindu-l adanc in ochi...
Era ceva ciudat cu acest individ. Mama o adusese sa dea o proba de dans si intamplator, asteptandu-si randul, s-a asezat pe un colt de canapea... la un moment dat a vazut un timp intre varste, intr-o pozitie ciudata de parca aruncase sau tocmai se pregatea sa arunce ceva. Putea sa aiba intre 25 si 60, nu-si putea da seama.

El si-a indreptat spatele si i-a facut semn cu degetul sa se apropie. Era ceva atragator si linistitor in acelasi timp. Nu obisnuia sa faca asta dar acum era ceva special, ceva o indemna sa se aproprie, era frumos si cald si bun... era linistitor si parca nici nu-si mai amintea de cand n-a mai simtit asta desi-i parea o senzatie cumva cunoscuta.

Hmm... isi zise el, de unde atat curaj pe pustoaica asta? e adevarat ca-i ingeras, da' totusi... Ii intinse sticla si-o intreba
-Vrei o gura? Ea lua sticla si bau o gura mica. Isi uda apoi buzele, cu o limba mica, roz si-i dete sticla inapoi ascunzandu-si privirea caci simteau cum incep sa-i arda obrajii si parca si lacrimi se porneau din colturile ochilor ei migdalati.
................................................................................
penibil, oricare ar fi sfarsitul n-are sa fie fericit. era fi-sa.

No comments: